joi, 2 aprilie 2015

Totul despre viata albinelor in stup


Despre albine
Albinele, precum furnicile, sunt insecte incredibile, cu o viata sociala complexa. Ele sunt esentiale pentru natura si sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor.Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina(matca), lucratoarele si trantorii.
Albinele lucratoare alcatuiesc majoritatea populatiei si sunt toate femele, dar neputandu-se reproduce. Albinele lucratoare sunt altruiste, pentru ca au grija de regina, si practic efectueaza toate sarcinile necesare pentru sustinerea stupului.
Regina traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua. Intr-o singura zi, matca depune pana la 2000 de oua, de doua ori greutatea ei. De-a lungul anului, o matca prolifica depune pana la 200 000 de oua. Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori. Matca poate doza numarul de oua pe care le fertilizeaza. Matca comunica cu celelalte albine prin feromoni. Feromonii secretati de regina reprezinta amprenta olfactiva distincta a fiecarui roi. Lucratoarele stiu cand regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degaja feromoni. Daca regina moare prematur, fara sa apuce sa depuna oua de regina, albinele vor crea o noua matca din larvele deja existente, daca acestea nu au mai mult de 3 zile.
Albine lucratoare au o durata de viata scurta, aproximativ 30 de zile, in acest timp trecand prin diferite stadii de dezvoltare in ceea ce priveste rolul lor din stup.
Albine-lucratoare pot fi clasificate in: doicialbine casnice, care sunt responsabile pentru intretinerea stupului, sau ca si culegatoare al caror rol este de a colecta nectar, polen, precum si apa necesara pentru a sustine viata.
Diviziunea muncii in cadrul unui stup este data de varsta albinelor lucratoare. Lucratoarea isi incepe viata curatind celula din care s-a nascut, apoi trece la ingrijirea puetului si depozitarea alimenelor si isi inchei viata prin culegerea polenului, a apei si a nectarului. In cadrul acestui program de munca albinele tinere lucratoare petrec o mare parte din viata lor in interiorul stupului, in momentul in care acestea devin culegatoare, devin vulnerabile, la vreme rea si la uzarea aripilor.
Pe durata vietii o albina produce 1/12 lingurite de miere. Mierea este produsa din nectarul cules din flori, depozitate in fagure si deshidratat. Albinele elimina apa din nectar prin batai ale aripilor, pana cand ramane o umiditate de 17%. Apoi fagurii sunt sigilati cu dopuri de ceara. Ceara este produsa de niste glande speciale aflate in abdomen, apoi secretata in stomac si mestecata de albine.
Albinele lucratoare comunica intre ele prin dansuri. In acest fel isi semnalizeaza una alteia pozitionarea surselor de hrana si potentialele pericole.
Cauzele principale de deces pentru o albina lucratoare este epuizarea. Astfel, muschii si aripile lor suporta doar un anumit timp de zbor, in general 800 km, in momentul atingerii acestui interval de zbor, se vor afla in incapacitatea de a zbura si a avea grija de ele insele.
Trantorii, masculii sunt produsi numai de catre regina. Desi putini la numar, ei au un singur rol, dar important, rolul de parteneri ai reginei. Durata de viata la trantor este foarte scurta, pentru ca dupa imperechere abdomenul lor explodeaza ceea ce duce la o moartea rapida. Trantorii sunt doar partenerii regiei, si nu sunt implicati in hranirea coloniei, sau intretinerea stupului. Astfel, in cazul in care resursele sunt limitate, albinelor lucratoare nu le place sa pastreze trantorii si ii va goni in din stup sau ii va omora. Trantorii isi petrec cea mai mare parte a timpului in afara stupului, acestia sunt mai expusi epuizarii sau decesului. Toate aceste lucruri duc la o durata de viata a trantorilor in jurul a 25 de zile.
Temperatura joaca un rol esential in dinamica populatiei din stup. Albinele vor zbura doar cand temperatura medie zilnica depaseste 12 grade Celsius, viteza vantului nu este mai mare de 34 km/h si nu ploua. Iarna, albinele stau in stup sub forma de ciorchine pentru a incalzi regina si pe ele insele. Mierea de albine stransa vara este folosita in acest anotimp ca si sursa de hrana si supravietuire.
Mierea este singurul aliment complet, care poate sustine singur viata. Contine glucide, vitamine, minerale, antioxidanti, apa si enzime. Albinele sunt indispensabile pentru supravietuirea noastra, chiar daca nu cosntientizam asta de multe ori. Sunt singura specie de animale de pe Terra care aduce beneficii mediului fara a face rau altei specii, de plante sau animale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu